Títol

El món d'en Pinguexternal image pingu_3.jpg

Breu resum de la pràctica

Unitat didàctica a partir dels personatges de la sèrie d'animació Pingu. Parteix d'un treball sistemàtic d'aquesta sèrie a P3.

Autoria de l'experiència

M. Carme Sol Clariana

Nivell al qual està adreçat

Educació infantil P3

Àrea

Interdisciplinar

Descripció de la bona pràctica

Punt de partida:
A l'aula de P3 al llarg de tot el curs, cada divendres a la tarda mirem un capítol de la sèrie Pingu. Té una durada d'uns deu minuts i el passem dues vegades, la primera sense interrupcions i la segona tot parant la imatge per fer interpretacions, deduccions i preguntes als nens i nenes sobre tot plegat. Com que hi ha molts capítols sempre procurem buscar-ne un que tingui relació amb el tema que estem treballant.
Els nens i nenes esperen amb il·lusió els divendres per fer aquesta activitat que, si més no, els ensenya una altra manera, menys passiva, de veure la televisió. Aprofitant aquesta motivació, vam creure encertat aprofundir una mica més en el món d'en Pingu i preparar aquesta unitat didàctica. L'interès per part dels nens i nenes estava garantit.


Objectius:
Aprofundir en el personatge i el món que l'envolta.


Desenvolupament de l'experiència:
La unitat didàctica consta d'onze activitats, algunes d'elles amb els suport de les noves tecnologies.
Activitat 1: Reconèixer en una fitxa els personatges de la sèrie. En una fitxa on hi ha alguns dels personatges de la sèrie i d'altres, reconèixer i encerclar els que corresponen. Com a treball previ intentarem reconèixer i dir el nom de tots els personatges de la fitxa i determinar entre tots si són o no de la sèrie Pingu.
Activitat 2: Associar nom i personatge. Qui és qui? Al racó de l'ordinador per fer el power-point Qui és qui. Hauran d'identificar el nom de cada personatge que apareix.
Activitat 3: Característiques morfològiques dels pingüins. Identificar en una fitxa, seguint les instruccions de la mestra, les parts més importants del cos dels pingüins.
Activitat 4: Dibuixem en Pingu. Dibuixar en Pingu en una fitxa. Prèviament parlarem entre tots de com ho hem de fer: el cap és rodó, la panxa és més gran que el cap, també cal fer-li dues potes i dues aletes. A la cara li fem dos ulls i el bec. També determinarem de quin color cal pintar cada cosa. Amb els dibuixos podem fer un mural i altres activitats.
Activitat 5: Així veiem en Pingu. Cada nen o nena mirarà de dir alguna cosa que recorda d'en Pingu, com és o que fa. Ho anirem apuntant mirant que no ho repeteixin i després ho tornaran a dir i ho enregistrarem per a fer un petit vídeo. Després l'editarem amb l'Studio 8. http://blocs.xtec.cat/c5003494/educacio-infantil/parlem-den-pingu
Activitat 6: Documental "El maravilloso mundo de los animales. Pingüinos". Amb el canó projectarem el documental. Veuran als pingüins des de que neixen fins que es fan grans, què mengen, com són, què fan. A la vegada podran observar el seu hàbitat. En una altra sessió podran dibuixar el que vulguin sobre el documental.
Activitat 7: Endevinalla. Memoritzar l'endevinalla:
És un ocell però no vola,
camina molt presumit i sempre va ben vestit.

Activitat 8: Manualitat. Punxar les peces i fer un pingüí de cartolina que servirà de suport visual de l'endevinalla que han de memoritzar.
Activitat 9: De qui és aquest dibuix? Els nens i nens estan tant contents amb els dibuixos que han fet del Pingu que hem pensat que presentats en un power point podrien jugar a reconèixer-los i a reconèixer els dibuixos i els noms dels companys i companyes.
Activitat 10: El divertidíssim món d'en Pingu. Al llarg de les tres setmanes que duri la unitat didàctica al racó de l'ordinador faran activitats de l'aplicació El divetidíssim món d'en Pingu: trencaclosques de colors, trencaclosques de figures i el joc del passagel.
Activitat 11: El nostre llibre de pingüins. Amb imatges de l'Antàrtida com a fons i els dibuixos dels nens i nenes farem un llibre on hi surti escrit el que han après o les ha agradat més dels pingüins. El llibre serà mida A3, amb els fulls plastificats perquè el puguin manipular. El text serà el resultat de la posta en comú de tot el que han aprés i recorden de la vida dels pingüins. Cada dia un nen o nena se l'endurà a casa per explicar als pares com són i què fan els pingüins.
http://www.xtec.cat/ceip-arnau-berenguer/Curs07-08/llibrepinguins/tapa.htm

Temporització: tres setmanes


Dades del centre

Nom: Escola Arnau Berenguer
Adreça: Pl. Generalitat, s/n
Codi postal: 25243
Localitat: El Palau d'Anglesola
Telèfon: 973 60 19 67
Adreça electronica: c5003494@xtec.cat